8Overall Score
Reader Rating: (0 Votes)
0.0

Een mede-illustrator die ik al eventjes ken, vertoonde gisterenavond haar afstudeerproject in Heusden. Na meer dan vier jaar lang studeren aan het RITS én lang werken is Yarne Daeren er in geslaagd om al haar passies te verenigen in één audiovisueel project. Met veel creativiteit bracht ze een luisterverhaal met Graphic Novel over ruimtevaarders uit. We konden zowel van haar illustraties genieten als van een prachtig en waargebeurd verhaal over de 1ste en 2de man in de ruimte.

10636952_688654991233855_6862352888407899663_oDe handleiding

Het originele aan deze graphic novel is niet alleen het feit dat er een luisterverhaal bij zit, maar dat dit luisterverhaal dan ook nog eens een ander hoofdpersonage heeft dan het boek dat je voor je hebt. In één ruk van 45 minuten ben je mee in het verhaal van Yuri Alexejevich Gagarin, de eerste man in de ruimte. Zijn verhaal lees je en kun je volgen op de leuke, speelse tekeningen. Het verhaal van Gherman Stepanovich Titov, de 2de man in de ruimte, wordt verteld aan de hand van een melodisch geluidspel. Aangezien de 2 mannen elkaar kenden en hun levenspad elkaar meermaals kruiste, speelt de één altijd ook een rol in het verhaal van de ander. Het klinkt verwarrend, maar Yarne Daeren heeft dit zodanig aangepakt dat beide verhaallijnen perfect op elkaar inspelen. Gepaste muziek op leespagina’s en prachtige tekeningen bij luisterpagina’s brengen je helemaal in de sfeer van het tijdsperk waar de eerste stappen in de ruimte werden gezet en waarbij de sterke macht van de Sovjet Unie boven alles heerste.

Het Scenario

Chingiz Karibekov werkte samen met Tibbout Van Hoof om het scenario tot stand te brengen. Beiden zijn ook studenten aan het RITS. Ze kozen er voor om een verhaal te vertellen waar je dicht bij de personages staat. We volgen Yuri en Gherman tijdens hun harde trainingen om astronaut te worden. Tijdens deze training verliest Gherman zijn zoontje door ziekte. Yuri krijgt dan weer te horen dat hij vader is geworden. Toch mogen beiden niet naar huis. Zo wordt al snel duidelijk hoe men in die tijd over de Sovjet Unie dacht: je moet alles willen opgeven voor je land. Je familie, vrienden,…zelf je eigen leven. Wanneer Yuri uitgekozen wordt om als eerste de ruimte in te gaan, wordt hij achteraf ontvangen als een held. Gherman werd als 2de gekozen, wat hem de ‘back up’ van Yuri maakte. Wanneer hij na de eerste ruimtevaart van Yuri even naar huis mag gaan, is ook dat voor korte duur. Tot veel verdriet en ergernis van zijn vrouw, blijkt Gherman als 2de de ruimte in te mogen en voor het eerst vanaf daar contact te maken met de radio op aarde. Een rechtstreekse uitzending van zijn stem maakt hem op één slag ook een grote beroemdheid in de Sovjet Unie. Zijn vrouw wordt echter bang, haar man is in handen van de Sovjet, maar niet bij haar. Hoe verder we het verhaal volgen, hoe meer we merken dat, ondanks het helden waren, deze twee mannen niets te zeggen hadden of geen keuzes mochten maken. Inmiddels gaat de evolutie van de space-race verder. Wanneer voor de 15de verjaardag van de revolutie een nieuwe raket gelanceerd moet worden, blijkt dat deze nooit klaar zal zijn tegen de uitgerekende datum, 23 april 1967.  Ondanks de zekerheid dat de raket zal neerstorten, moet de raket opstijgen mét een astronaut aan boord…

10699824_688655034567184_4347081750631095128_oMeegesleept in de geschiedenis

Dit boek belicht de menselijke kant van de space-race en geeft de astronauten ware gezichten. Het neemt je mee in trainingen, de ruimte, de sovjet-unie en de hele geschiedenis. Ideaal om iets bij te leren over de eerste man in de ruimte. Nog mooier aan dit boek is dat de 2de man in de ruimte hier ook naar voor wordt gehaald. Een persoon die velen van ons gewoon niets zal zeggen, maar toch wel deel uitmaakte van een belangrijk stukje geschiedenis. Het luisterspel van deze man sleept je nog dieper mee in de historie en laat emoties op je los. De stemmen van niemand minder dan Stijn Van Opstal als Gherman, Kim Hertogs als zijn vrouw en Gilles De Schryver als Yuri blinken alvast uit. Ook Koen van Impe, Reinhilde Decleir, Joke Sluydts en anderen brengen veel bij als nevenpersonages. Wat alles helemaal ‘af’ maakt is de muziek van Sanne Bostyn die  je op een heel eenvoudige manier ook door de leespagina’s voert.

Besluit

Dit boekje is aan te raden voor iedereen die van luisterspelen en/of Graphic Novels houdt, maar zeker ook voor mensen die gewoon graag lezen. Het geheel is een nieuwe vorm van luisterspelen en lezen. Je kan het met een aantal mensen samen lezen, of lekker alleen met koptelefoon in je bed voor het slapen gaan. Let wel op, het is geen kinderboekje, maar daar heeft Yarne bewust voor gekozen.

Yarne geeft dit boekje zelf uit, wie interesse heeft of een exemplaar wil aankopen kan terecht op: www.facebook.com/merlocartist

 

 

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.