8Overall Score

Licht Aan_CD_cover_MWat je vaak hoort ga je op den duur ook geloven. Dat geldt ook voor liederen die we in de kerk zingen. Met dat idee trokken een aantal bevriende liedjeschrijvers en muzikanten zich terug om te schrijven over God, de wereld en onze plaats daarin. Liederen voor kerkgebruik, makkelijk meezingbaar over moeilijke onderwerpen: slavernij, armoede, ongerechtigheid en gastvrijheid. Maar ook over wat het goede nieuws betekent in al die situaties. Op zich al een lovenswaardig project van twintigers en dertigers die hun stemmen al eerder lieten horen bij Opwekking, Psalmen voor Nu, Soulsurvivor, Mensenkinderen en Anderson.

Een hoopvol geluid
Dit hoopvolle geluid komt tot ons in Licht Aan, de tweede uitgave van dit Nederlandse collectief Schrijvers voor Gerechtigheid. Het boekje leest als een mini bundel van reflecties over de oorzaken van het onrecht, de hoop op herstel en de eigen verantwoordelijkheid. Elk lied wordt voorafgegaan door een persoonlijke noot van de initiatiefnemers en gevolgd door straffe citaten uit de tekst.

Diverse klanken

De veelheid van schrijvers maakt van Licht Aan een heel diverse plaat, met een scala aan stijlen. Toch klinkt het meteen bekend, zeker wat de muziek betreft. Wie een beetje mee is in kerkmuziek van vandaag van Opwekking tot Soulsurvivor en alles wat daarin zit merkt in eerste instantie niets vreemds aan de liedjes die op je afkomen. Verschillende liederen overlappen elkaar thematisch. Maar verschillende luisteraars kunnen zich tot de verschillende stijlen aangetrokken weten. Muzikaal is het mooi verzorgd, van pompende songs die uitnodigen tot dansen en introverte liedjes die uitnodigen tot bezinning. Erg mooi om te horen wat er gelooft wordt over God en wat dat betekent voor het leven van elke dag.

Logo SvG wit webMet Open Armen stap je de kerk binnen en word je breed verwelkomd, een wens om zo een gastvrije kerk voor iedereen te zijn. Daar hoor je over God, zijn Koninkrijk, over beloftes en eerlijk zijn (Zo Eerlijk als God). Kan een groepje mensen die samenkomen  rond God nog iets betekenen is de vraag van Weinig is Veel. God woont bij  de mensen brengt je nog meer in de feeststemming. Alsof alles op een mooie Paasochtend ontwaakt. Tot daar zijn de liederen nog tamelijk gemakkelijk, maar dan komt de confrontatie, U zag dat het goed was. Het ingetogen Heer vergeef ons is een collectieve smeekbede om herstel. Armoede krijgt een gezicht in Heer ontferm U.  De strijkers, piano en zang van Maak ons onrustig bezorgen kippenvel. Deze reflectie vindt een rustig vervolg in Maak ons nuttig. Muzikale gebeden die je helemaal meenemen in vorm en inhoud. Een zoektocht om de handen uit de mouwen te steken en te zien hoe dan het Licht Aan gaat. Hemel Dichterbij zet stevig in “zolang er slaven zijn, bidden wij iedere dag, zolang er nog mensen hongerig zijn, bidden wij iedere dag” en rockt lekker strak. Misschien wel een persoonlijke favoriet om een iedereen wakker te krijgen.

Laat het koninkrijk komen,
laat ons altijd bezig zijn

met uw liefde voor de wereld:
breng de hemel dichterbij.
Laat ons alles willen geven
aan wie arm of eenzaam zijn.

maak ons dienaars van uw liefde:
breng de hemel dichterbij.

Foto - SVG schrijfweek 02-13 Mcklin 038 Foto - SVG schrijfweek 02-13 Mcklin 039Eer aan de Hemelse Vader, Thuis bij Hem zijn mooie luisterliederen. Wie liefde kent is een Taize achtig lied. Heel simpel.

Al fluitend zet Wat gaan we nu doen uptempo van start. De hamvraag van heel het werk. Wat doen we met de liederen die we zingen. Een vrolijke oproep en bevestiging van wat we eerder hoorden en een heerlijk orgeltje waar je helemaal blij van wordt.

Lieve God is een laatste vraag naar het waarom en wat nu.

 

 

Lieve God,

in de kluizen van de banken
bewaren wij miljarden

en de armen geven wij een hand.

 

Lieve God,

steeds meer mensen hebben honger

en mijn vrienden worden dikker,

dus de kilo’s zijn niet goed verdeeld.

Mooie Nederlandse teksten met een knipoog, diepgang en zoeken naar God en zijn koninkrijk.

Liedjes die bedoeld zijn om te blijven hangen en onderdeel te worden van je eigen soundtrack. Licht Aan is een gezonde dosis tegengewicht voor liederen die de enkel over mij mij mij gaan. In dat opzicht is Licht aan een ode aan vrijheid en creativiteit, diversiteit en het Koninkrijk van God dat zoveel facetten heeft. Met een CD boekje dat stof tot denken geeft en een aparte uitgave voor de partituren ligt hier een mooi geschenk voor wie zich verder wil verdiepen in het liefhebben van God en naaste. Best dat u het zelf probeert. Thuis, in je buurt en in de kerk.

www.schrijversvoorgerechtigheid.nl

Schrijvers voor Gerechtigheid – Licht Aan (Highway Media, 2014)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.