8Overall Score

Wanneer je de synopsis voor deze film leest op IMDB met de daaraan gekoppelde, althans huidige, score van 5,4 dan krijg je er niet meteen een goed voorgevoel bij; althans ‘normale kijkers’.

Tegen beter weten in besloot ik dan toch eens te kijken wat voor vreemds ik kon aantreffen in ‘Goodbye World’.

Goodbye clarity?

Het verhaal begint met een uitgebreid, en quasi onvolgbaar, inleidend deel. Elk van de personages wordt kort bekeken en we worden getrakteerd op wat spaarzame details over elk van hen alsook hun relatie tot elkaar. De link waarmee van hot naar her gegaan wordt is de mysterieuze sms ‘Goodbye World’.
De aandachtige kijker kan uiteindelijk wel, op basis van de namen, linken leggen en begrijpen wie nu wie is en hoe die zich verhoudt tot de anderen.

Uiteindelijk komen we bij Lev, hacker, suïcidaal en net op het punt dat laatste in de praktijk te brengen. Hij stopt echter wanneer hij op de TV in de hoek van de kamer hoort van ‘catastrofen in het gehele land’.

In het middengedeelte van de film wordt al snel duidelijk dat er iets goed fout is. De hele wereld (lees: Amerika) is in rep en roer maar geen nood! Onze personages zitten allemaal verzameld in de hut van hippies/hipsters/offthegrid’ers James en Lilly.

Goodbye fidelity?

Uiteindelijk krijgen we de volgende mooie groep in één hutje: twee getrouwde stellen waarvan één met verrassend agressief dochtertje, twee singles, waarvan ééntje met een publiek gemaakte pikante video waarin ze van bil ging met een senator, en tot slot nog een pas gevormd ‘teenage rebels’ koppeltje.

Hoewel het verhaal zich mooi ontvouwt en de plot allerminst vergezocht genoemd kan worden is het soms toch moeilijk om de ietwat ‘overdaad’ aan seksuele spanning tussen de personages te smaken. Los van het waarschijnlijke, er is net een algeheel nationaal alarm afgekondigd, een significant deel van de groep is op meer dan regelmatige basis ‘high and willing’ en elk mannelijk personage (behalve Lev, ietwat neergezet als ontluikende homoseksueel) lijkt z’n eenogige worm te willen volgen tegen beter weten in, is er toch misschien ietsje te veel plot hierin geslopen.

Goodbye duration?

De film krijgt uiteindelijk meer dan genoeg smakelijke momenten, ondanks wat moge blijken uit hetgeen hierboven gelezen kan worden. Al bij al kan gezegd worden dat de prachtige omgeving waarin gefilmd werd, in combinatie met de treffend gekozen acteurs en de bizarre feiten zoals het verschijnen van twee (!) soldaten om de gehele omgeving te beveiligen of de scène met de hartjesbril, papfles en badschuim met daarbovenop de treffende muziek van o.a Black Mountain, Moby en Radical Face deze film alsnog tot een onverwacht niveau weten te tillen.

De makers hebben een dromedy (drama/comedy) ‘per ongeluk’ laten belanden bij een categorie die tegen arthouse aanleunt OF ze zijn uitstekend geslaagd in het creëren van een moeilijk te definiëren subgenre waarbij de grens tussen voorgenoemde ‘dromedy’ en levensvragen-purende realiteit begint te vervagen.

Goodbye…

Kortom, een aanrader voor wie wel wil lachen maar niet ten koste van z’n ‘ernstige insteek’ of voor de filmliefhebber met een gevoelig plekje in z’n hart voor ‘grensgevallen’ en ‘enfants terribles’.

Goodbye World - Denis Hennelly (Gather Films & Picturesque Films, 2013)

Leave a Reply

Your email address will not be published.