Het is nu al zo’n 2 maanden geleden dat ik de film gezien heb, maar ik denk er met plezier aan terug. Het is een van de weinige films die me zo lang bijblijven en waarvan ik absoluut de dvd wil aanschaffen; ik zou zelfs graag een tweede keer naar de cinema gaan! Want dat is ook zo geweldig aan deze film: momenteel speelt hij nog!

Intouchables is een uitermate hilarische film met een inhoud om ‘U’ tegen te zeggen. In minder dan 2 maanden tijd werd Intouchables de tweede meest bekeken film in Frankrijk en tijdens het openingsweekend in Frankrijk op 6 november bracht de film maar liefst 10.675.385 euro op. De film heeft ondertussen acht prijzen ontvangen, waaronder die van beste acteur op het Tokyo International Film Festival en 13 nominaties.

Een waargebeurd verhaal

Aan de ene kant heb je Philippe: een rijke aristocraat die verlamd is van kop tot teen en in een kasteel van een huis leeft samen met wat personeel en zijn tienerdochter. Dan is er Driss, een jongeman uit de Parijse buitenwijken die met één voet in de gevangenis zit. Hij leeft van een werkloosheidsuitkering, maar moet daarvoor wel de schijn geven van een ‘wil tot werken’, anders kan hij zijn uitkering vergeten en belandt hij in de gevangenis.

Driss op is op weg naar een zoveelste potentiële bron van inkomsten. Hij heeft enkel een handtekening nodig dat hij is komen opdagen, maar jammer genoeg niet in aanmerking kwam, waardoor hij terug voor een paar maanden zeker is van een uitkering. Zijn verschijning alleen al is voor iedereen in het huis van Philippe genoeg om te weten dat hij niet de volgende persoonlijke verzorger kan worden, maar dat is buiten de ‘humor’ van Philippe gerekend … en binnen de week is Driss aangesteld als de persoonlijke verzorger van een verlamde veertiger.

De film is gebaseerd op Le second souffle van Pozzo di Borgo, gepubliceerd in 2001. Daarin schrijft di Borgo over het drama van zijn ongeluk, zijn terugkeer naar het leven en zijn herontdekking van de liefde. De makers van Intouchables hebben hem ontmoet toen ze met het idee rondliepen om zijn verhaal te verfilmen. Zelf heeft hij geholpen met het schrijven van verschillende scènes.

Een inspirerend verhaal over vriendschap

Het is een film met typische Franse humor (net een paar trapjes hoger dan de humor die je tegenkomt in de gemiddelde Franse film of serie): niet schuw van intimiteit en bereid om alles in het belachelijke te trekken met een brutale eerlijkheid. De humor doet je lachen terwijl het verhaal je ertoe dwingt soms eens goed te slikken en met de ogen te knipperen.

Het enige wat ik er nog over durf te zeggen, is dat je zeker de trailer moet bekijken! Indien je Frans niet geweldig is – zoals bij mij - ga gewoon meteen naar de cinema waar je Nederlandse ondertitels hebt, zodat je deze soon-to-be-a-classic zeker gezien hebt! Intouchables is het meer dan waard om over eventuele taalbarrières heen te komen.

Intouchables – Eric Toledano en Olivier Nakache (Gaumont Distribution, 2011)

About The Author

Studente politieke wetenschappen aan de VUB

6 Responses

 1. Evelyn

  Ik vond deze film ook echt helemaal geweldig. Je beschrijft het heel goed met “de humor doet je lachen terwijl het verhaal je ertoe dwingt soms eens goed te slikken en met de ogen te knipperen”. We hebben geschaterd, maar tegelijk is het geen soft verhaal, en nog leuker is dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. In de Franstalige Metro interviewden ze de echte ‘Driss’ en die zei dat het in werkelijkheid allemaal nog veel mooier was, hartverwarmend, toch wel :-)

  Reply
 2. Ruben

  Zoals beloofd aan Febe hier ook ff vermelden. Dankzij deze review de film bekeken en idd onder de indruk! Zalige film :-)

  Reply
 3. Camille

  Ik vond de film leuk om naar te kijken, maar meer ook niet. Ik weet dat ik daarin de enige bent – mijn zus, vader en moeder waren alledrie sterk onder de indruk- maar voor mij miste de film net dat extra laagje diepgang om werkelijk een indruk na te laten. Driss is uiteraard een schatje, en het concept, waargebeurd, is geweldig en een getuigenis van dienstbaarheid en kracht, maar zoals ik al eerder zei voelde ik niet dat sparkje in m’n hart dat de rest van de wereld wel blijkt te voelen.
  Och ja, Franse film is nooit echt m’n ding geweest:)

  Reply
 4. 2.gp

  We encountered no angler panga 22 other waterborne anglers that day, and I became scared that becoming an angler might turn
  me into a loner. All latest bait has a smooth part angler panga 22 right here in
  the UK.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.