8Overall Score

la source des femmesMet La Source des Femmes brengt regisseur Radu Mihaileanu een ode aan de schoonheid. Die schoonheid overmeestert je in het prachtige Atlasgebergte in Noord-Afrika en de fabel over het kleine dorpje waar mooie mensen leven.

Maar net als het landschap zijn de harten van enkele dorpelingen verdroogd. Het is lang geleden dat de mannen gingen jagen of moesten vechten voor de vrede. Nu brengen ze het grootste gedeelte van hun tijd door op café en veel mogelijkheden om te werken zijn er niet. Heel het land kreunt onder de droogte. Elke dag beklimmen de vrouwen uit het dorp het vervaarlijke bergpad om hogerop water te halen bij de bron. Dat is zwaar werk en menige zwangere moeder verloor haar baby tijdens een val. De last is te zwaar.

Leila vindt dat het tijd is dat de mannen het werk overnemen en laat gedurfd haar stem horen. Zelf komt ze uit het zuiden en blijkbaar was ze niet de ideale keuze voor haar schoonmoeder. Leila’s man spoort de dorpelingen aan om hun dochters ook naar school te sturen waar hij les geeft. Leila’s voorstel stelt de traditie in vraag en dat botst op het nodige verzet van mannen en vrouwen. Stilaan overtuigt ze met behulp van Oud Geweer, een andere vrijgevochten tante, verschillende vrouwen om hun mannen op andere gedachten te brengen. De vrouwen in het dorp gaan in vrijstaking. Inderdaad geen liefdesspel meer totdat de mannen hun rol inlossen. De mannen proberen zich te sparen van de schande en willen kom af maken met de emancipatie.

la source des femmes 5Wat volgt is een schitterend mozaïek van dans, adembenemende landschappen, sterke karakters, strijdlustige zoekers naar vrijheid, knappe vertolkingen en onvergetelijke karakters (Leïla Bekti, Hafsia Herzi, Hiam Abbass, Saleh Bakri, Biyouna, Mohamed Tsouli), tedere poëzie en schoonheid over water dat leven geeft, de moederschoot als bron van leven, opgedroogde liefde, liefde als bron en de verfrissende waarheid die lang bestoft leek.

Arabische cinema met veel oog voor de schoonheid van vrouwen en mannen die zoeken naar wat belangrijk is in het leven van een gemeenschap, de spanning tussen oud en nieuw en met enkele grappige scènes. Toen ik de soundtrack speelde in het huis van een Marokkaanse vriend vroeg hij zich af of het geluid van de straat kwam. C’est vrai maroccain, gaf hij toe. Prachtige muziek van Armand Amar.

Regelmatig verwijst de film naar de islam van het licht, waarin gelijkheid van man en vrouw ontspruiten uit een verlicht lezen van de Koran. Niet alle mannen zijn tegen de emancipatie en niet alle vrouwen menen dat dingen moeten veranderen. Het is mooi om te zien hoe de oude wijze iman uiteindelijk de kant van de vrouwen kiest.

De extra’s op de DVD maken het plaatje nog mooier. Zo ontdek je bijvoorbeeld dat de crew 9000 km aflegde om de geschiktste locatie voor deze prent te ontdekken en hoe een taalcoach bijstand verleende aan de verschillende acteurs uit Frankrijk tot Palestina om zo een authentiek mogelijke uitspraak van het Marokkaanse Arabisch en het klassieke Arabisch mogelijk te maken.  In alles wordt het mooie van mensen naar voor gebracht. Zelfs de uitleg van een van de dorpsoudsten over het verleden en heden van de positie van de man maakt dat je kunt sympathiseren met de nietsdoende koffiedrinkers. Een mooie ode aan de schoonheid.

www.lasourcedesfemmes.com

La Source des Femmes – Radu Mihaileanu (Elzevir Films, 2011)

Foto’s: Julien Torres

Leave a Reply

Your email address will not be published.