Movie Poster

Wow! Geen tijd om te klagen over het 3D-brilletje op je neus wanneer je de eerste beelden te zien krijgt. De film gaat meteen van start met prachtige scènes! Rennende everzwijnen, flamingo’s, leguanen, schitterende vogeltjes die naar je gezicht toe fladderen, … De kinderen in de zaal zaten op het puntje van hun stoel, doken weg en konden af en toe een kreetje van verbazing niet onderdrukken wanneer iets ‘uit het scherm sprong’. De naïviteit was aanstekelijk en het is puur genieten van die paar minuten paradijs.

Life of Pi werd elf keer genomineerd voor een Oscar en heeft er uiteindelijk vier ervan binnen gehaald voor ‘Camerawerk’, ‘Regisseur’, ‘Soundtrack’ en ‘Speciale effecten’. De film is ook nog eens genomineerd voor 3 Golden Globes en hoofdacteur Suraj Sharma dingt momenteel mee voor een Bafta (de Britse tegenhanger van de Oscars).

Prachtige beelden… en hoe zit het met de inhoud?

Piscine (Pi) Patel (Suraj Sharma) is de 16-jarige zoon van een dierentuin houder in Pondicherry, India. Hij is gefascineerd door religies en kan maar niet beslissen welk geloof hij wil aanhangen, dus is hij maar een vegetarische, katholieke en hindoeïstische boeddhist die richting Mekka bidt… Tot grote frustratie van zijn vader: “Believing in everything is the same as believing in nothing.” Pi wil gewoon maar van God houden en probeert God te leren kennen doorheen elke religie.

Pi

Het verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek van Yann Martel,  wil dat de familie besluit de dierentuin te verkopen en te verhuizen naar Canada. Een gigantisch Japans vrachtschip vervoert hen en de dieren overzees, maar een verschrikkelijke storm leidt tot schipbreuk. Pi is de enige overlevende… althans, de enige ‘menselijke’ overlevende. Samen met een zebra, een rouwende orang-oetan, een wilde hyena en een bloeddorstige Bengaalse tijger die Richard Parker heet, dobbert hij 227 dagen rond in een reddingsbootje in de Stille Oceaan. Een verhaal van avontuur, uitputting, natuurwetten, creativiteit, wanhoop en hoop. Zijn gedachten gaan de vrije loop. Tot wie moet hij zich keren in tijden van honger en uitdroging? Vishnu, een van de vele goden in de hindoeïstische mythologie? De god van de katholieken? Allah? Welk verhaal moet hij kiezen?

Het geduld van de niet-religieuze kijker?

Verschillende critici schrijven van ‘zenuwtergende uitbarstingen van de protagonist richting God’ en kan daardoor ‘bezwaarlijk een hoogvlieger genoemd worden’. Is dat echt zo? We zijn het zo goed als allemaal eens over de hoge visuele verbluffendheid van deze film en de meerwaarde die 3D hierin te bieden heeft. Ang Lee (Crouching Tiger, Hidden Dragon – Brokeback Mountain – Hulk) heeft het prachtige India weten vast te leggen, heeft het beste van zijn acteurs naar bovengehaald en de geanimeerde Bengaalse Tijger ontvangt een applaus wanneer hij voor het eerst in de reddingsboot verschijnt. Het werk van maanden loont. Waar ik ook respect voor heb, is hoe hij het Indische gezin weergeeft. De manier waarop de ouders omgaan met de fouten van hun kinderen, de manier waarop de vrouw respect heeft voor haar man zonder daardoor haarzelf weg te cijferen of haar mening teniet te doen en de manier waarop de vader zijn zoon wijsheid bijbrengt die op het einde van de film terugkomt.

De film begint bij een jonge schrijver die via de oom van Pi tot bij hem is gekomen, zoveel jaren later. Volgens die oom en zwemleraar uit India heeft Pi een verhaal waardoor hij in God zal gaan geloven. Irrfan Khan, als de volwassen Pi, vertelt zijn verhaal en het is aan de luisteraar om te horen wat hij wil horen en te aanvaarden wat hij wil aanvaarden. Zo ook moeten de twee Japanse ondervragers beslissen of ze het eerste verhaal zullen noteren en geloven of het tweede waarin de oerang-oetan zijn moeder vertegenwoordigt, de zebra een zeeman, de hyena de kok en Richard Parker is Pi zelf.

Welk verhaal prefereer jij?

‘And so it goes with God.’

Life of Pi – Ang Lee (Fox 2000 Pictures, 2012)

About The Author

Studente politieke wetenschappen aan de VUB

6 Responses

 1. Febe

  Ik blijf het een vreemd moment vinden wanneer die geit door de tijger werd gedood… iemand die het kan verklaren? :)
  De geit wordt aan de buitenkant van de tralies vastgebonden en het volgende moment sleept de tijger de dode geit weg.. dus de geit is tussen de tralies heen gerukt? In z’n geheel?

  Reply
 2. FIlip

  Door ‘de mazen van het net glippen’ krijgt plots wel een andere betekenis :-). En ja, ik denk ook dat hij door de tralies heen werd gerukt.

  Reply
 3. Thomas

  Alhoewel het visueel inderdaad een enorm sterke film is vond ik hem wat tegenvallen.

  De film begint met de vraag: “Je hebt een verhaal die mij in God zal doen geloven, vertel het me”. Hij begint met zijn zoeken naar God in de verschillende religies en dat hij God daar ook in vind.
  Vervolgens krijg je zijn reis (die, nogmaals, prachtig is)om dan de conclusie te horen te krijgen: kies maar welk verhaal het meest tot jou spreekt.

  Kweet niet, ik zat te wachten op een iets diepere conclusie, want het “kies maar” en “God ontmoeten in allerlei religies” had hij in het begin al ontdekt, ik vond zijn reis daar geen meerwaarde aan geven. Of zie ik het verkeerd?

  Nogmaals, cinematisch (is dat een woord?) echt prachtig!

  Reply
 4. Febe

  Goh, ik vond zijn reis net vol zitten met bevestigingen in hoe God hem beschermd heeft en leidde. ‘Miracles’ noemden ze het. Daarin was zijn reis toch een meerwaarde. Religion or believing means nothing if you hadn’t had a journey to guide you through your beliefs and giving you miracles. Is toch mijn mening :)

  Reply
 5. jozef florentinus

  gegroet,
  ik kan maar bijtreden wat Febe stelde:Religion or believing means nothing if you hadn’t had a journey to guide you through your beliefs and giving you miracles.
  Is het, of je nu gelovig bent of niet, niet zo dat je door de reis die je leven toch is, je af en toe voor hindernissen komt die je maar dient te nemen. Ik heb een paar tips gekregen toch om te reageren in bepaalde situaties die uitzichtloos schijnen, al is het maar: blijven hopen. Ik ben bij de scouts geweest en daarom zal ik mijn “knopen” nog eens oefenen. Ach, het was een mooie film, niet meer en niet min. Ik hou er niet van dieren met menselijke eigenschappen op te laden, dus dit was hier wel op het randje soms.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.