Jazz MH Randy Weston

Gezien op 18 augustur 2013 @ Jazz Middelheim, Antwerpen

Voor de afsluiter van het prachtige Jazz Middelheim stond Randy Weston met zijn African Rhythms Septet geboekt. Hier is een man met een duidelijke missie. In een woord samengevat ‘Afrika. Op zoek naar zijn eigen identiteit en om zeker niet te vergeten waar de roots van de jazz, blues en gospel liggen  vertolkt het septet de ritmes van het zwarte continent in een swingend optreden, compleet met tijgerprints, bombastisch plezier, terugkerende thema’s, percussie vs drum battle, uitgebreid soleerwerk en een reusachtige kerel van 87 achter de piano met een zeer aanstekelijke lach.

Op een bepaald moment was Randy Weston zo verrast door de inbreng van Lewis Nash dat hij zijn pianospel even onderbrak omdat zijn eigen lachen dat verhinderde. Een feest voor iedereen op het podium en iedereen in de tent. Of Randy Weston nu alleen achter de piano zat of de volle bezetting de ritmes en kleuren van Afrika serveerde, het liep allemaal als een goed geoliede machine. Memorabel waren het percussie en drums duel waarbij Lewis Nash en Neil Clarke elkaar speels uitdaagden en het publiek helemaal op hun handen hadden. Verstopt achter de blazers hoorde je Alex Blake soms meezingen en scatten in de verte, maar wanneer hij de ruimte kreeg om te soleren dan ging hij helemaal los op zijn contrabas. Onvergetelijk.

Jazz MH Randy Weston 2Jazz MH Randy Weston 5

Ook voor Talib Kibwe (dwarsfluit, saxofoon), Bill Saxton (tenorsax) en Robert Trowers (trombone) was er veel ruimte om te soleren. Bijzonder knap hoe het septet telkens grandioos terugviel op het thema na de verschillende solo’s. Afrika met zijn goedlachse grootvaders, swingende ritmes en mooie kleuren. Missie geslaagd.

Review: Niels Vandereyken
Foto’s: Jos L. Knaepen en Bruno Bollaert

 

 

 

 

Jazz MH Randy Weston 3 Jazz MH Randy Weston 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Response

  1. Leuven Jazz expo’s | CULTUURSHOCK

    […] wat er nu zo al op een podium gebeurt tijdens een jazz concert. Bij enkele van zijn prenten waren we zelf ook. Ik herinner mij nog dat ik hem helemaal vooraan zag zitten met zijn schetsboek. Erg […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.