JERU_splitscreen02

 

 

JERU_splitscreen01

Gezien op 23 mei 2013 @ STUK, Leuven

Denk je naar een documentaire te gaan, vertelt men aan de kassa dat de voorstelling in de theaterzaal doorgaat. Bij het checken van de tickets staat er een lange rij. Vooraan zijn nog een paar plaatsen open. Vijf schermen, vier muzikanten en een volle zaal kijken uit naar deze Belgische première. Vanaf de openingstrack weten we dat dit bijzonder wordt.

De stuwende muziek onder leiding van Peter van Laerhoven is de soundtrack bij deze documentaire over Jeruzalem, de heilige stad. Tien jaar geleden maakte Berlin een eerste portret van deze metropool die opereert als een tijdbom. Afhankelijk van wie je spreekt krijg je uiteraard een ander perspectief op verleden, heden en toekomst van deze stad die voor joden, moslims en christenen heilig is.

De originele film werd vertoond op drie schermen waar stadblikken en uitspraken elkaar afwisselen. Tien jaar later worden de geinterviewden opnieuw geconfronteerd met het conflict, de voor- en achteruitgang in vrede, de schijnbaar onoplosbare problemen, maar blijven de verschillende bevolkingsgroepen op een muur botsen. De drie schermen wisselen af tussen drie beelden (splitschermen) en verworden soms tot een panorama shot terwijl de twee schermen aan de zijkant commentaar geven bij Jerusalem 1.1.

Vanaf het openen van de Heilige Graf kerk (waar zes verschillende christelijke tradities elk hun moment en plek hebben om te bidden en de poort die maar door 1 moslimfamilie geopend kan worden) is de spanning te snijden. De film volgt een vrijdag in de heilige stad, waar moslims in grote getalen bukken in de moskee met de gouden koepel, pelgrims van allerlei pluimage op zoek zijn naar meer, een woordelijke weergave van een bomalarm en de sirene die je nog twintig minuten geeft voordat de sabbat begint en het leven in de stad zo wat stil legt.

Net als het leven in Jeruzalem is de film en de speciaal gecomponeerde muziek intens, vol spanning en drama (saz, gitaar, percussie, luit, ud en cell0) en doet het je vragen stellen of mensen kunnen veranderen en vrede mogelijk is bij jezelf, in je omgeving en in Jeruzalem.

Review: Niels Vandereyken
Foto’s: Berlin

Leave a Reply

Your email address will not be published.