boomjongBoomjong – interview met Jelle Marteel en Toon Soete.

Na de poëtische en intieme voorstelling Boomjong spraken we met bedenker en verteller Jelle Marteel en de man achter de knoppen Toon Soete.

CS: Jullie maakten een voorstelling over de relatie tussen mens en natuur

Toon Soete: Het verhaal gaat inderdaad over de relatie tussen mens en natuur, maar ook de relatie tussen kind en ouders. We leven in een maatschappij waar ouders meer en meer aan het werk zijn en kinderen niet altijd op ‘een correcte manier’ worden opgevoed. Die dubbele boodschap willen we graag overbrengen.

CS: Hoe kwamen jullie op het idee voor deze voorstelling?

Jelle Marteel: Het is een zeer groot thema dat mij als mens al een tijdje bezig houdt, heel het ecologisch verhaal en waar het naar toe gaat. Op een reis in Engeland kocht ik een boekje en het verhaal van Boomjong is daar op gebaseerd. Dat was het verhaal van hoe een bos ingrijpt op de mens en de mens weer op de natuur. Zo zie je dat ook in de echte wereld, waar soms de natuur het wint van de mens en dan de mens weer van de natuur, in evewicht, uit evenwicht. Ik vind dat een zeer frapperend thema. Dat leek me interessant om in een sprookjesachtig kader toegankelijk te maken voor een jong publiek.

CS: Dat lijkt me ook het perfecte medium omdat er zoveel lagen in het verhaal zitten. In het verhaal van boomjong vertellen jullie twee keer hetzelfde verhaal, met een iets andere twist en een andere schuldvraag.

Jelle Marteel: De geschiedenis herhaalt zich inderdaad. Is het dan letterlijk of hetzelfde. Stoot een ezel zich twee keer aan een zelfde steen? Vanavond spelen we voor een gemengd publiek en ik wou dat volwassenen ook hun denkwerk zouden hebben. Als theatermaker is dat ook mijn medium en mijn vak. We moeten dingen niet verbloemen, maar ook niet zwaarder maken dan ze zijn. In theater kan je humor combineren in een triestige context.

CS: Als decor gebruiken jullie een liefelijk bos, een huis alsof je binnenstapt in een modelbouwwereld. Een mooie wereld en zeer herkenbare wereld voor een verhaal.

Toon Soete: Jelle en Phil hebben het decor met de hand gemaakt. We zijn nu aan de tweede herneming bezig en spelen vooral schoolvoorstellingen. Kinderen zijn interessant. Die zeggen wat ze denken. Die zeggen oh dat is cool of hoe doe je dit of dat.

We zien bijvoorbeeld bij jongere kinderen dat ze echt verwonderd zijn als de feëen verschijnen.

Jelle Marteel: Bij een schoolvoorstelling durven de kinderen soms wat meer. Een familievoorstelling is soms wat gezapiger. Zo moesten enkele meisjes ook echt giechelen toen de feëen dat daarstraks deden. Dat maakt het wel leuk.

CS: Techniek speelt een belangrijke rol in de voorstelling. Het effect van de zonsopgang (een lamp die langzaam heller wordt over de maquette) en de feeen in de nacht (kerstlichtjes in de bomen) nemen je mee in de betovering.

Toon Soete: We doen ons best om het zo goed mogelijk te doen. Zelfs als je niet in een theaterzaal zit, willen we het zo echt mogelijk maken.

CS: Hartelijk dank. We kijken uit naar jullie volgende producties.

About The Author

Hoofdredacteur

Leave a Reply

Your email address will not be published.