Gezien op 14 maart 2014 @ Boze Wolf Festival, Aarshot

The Table

Een epische poppenavond van bijbelse proporties belooft Moses ons aan het begin van de avond. Aan het woord is een pop met een kartonnenhoofd en een stoffen lijf, bediend door drie spelers in het zwart. Hij staat op een tafel. Verder is het podium leeg. Op die tafel is het die avond allemaal te doen. Moses klinkt gefrustreerd omdat hij alleen op kinderfeestjes gevraagd wordt om de clown uit de hangen, maar hij heeft meer in zijn mars.  Mark, Shaun en Irene laten Moses alle hoeken van de tafel ontdekken. Moses doet moonwalks, zweeft in de lucht, contempleert zijn tuin en vertelt over de Joodse gemeenschap in Londen die de voorstelling bestelde, omdat ze iets rond de Sedermaaltijd wilden doen, een gebeuren dat ook plaatsvindt rond een tafel. Maar maak je geen illussies, zonder de poppenspelers ligt Moses levensloos op de tafel. De pop die gebaseerd is op de Bakurei techniek uit Japan is gebonden aan het fijne samenspel tussen de drie spelers. Midden in de show valt het licht uit en een van de poppenspelers rent de coulissen in op zoek naar een oplossing. Om de beperking in beweging op te vangen mag Masha meedoen. Masha zat op de eerste rij en geregeld liet Moses zijn oog op haar vallen. Tot groot jolijt, valt de hand van Moses af, wat de hilariteit nog versterkt. De vraag is of het allemaal opgezet spel is of niet?

The Table-China 1

Het lijkt alsof er veel geïmproviseerd wordt. Terwijl Moses de ene komische beweging na de andere grap aan elkaar breit (het publiek is helemaal ingepakt) krijgen we beeld en uitleg bij wat er eigenlijk gebeurt met de pop en hoe de spelers weten wat ze moeten doen. Breathe, fixed points en focus zijn hier de sleutel. En inderdaad als je goed let op de adem, enkele vaste punten en de richting die de spelers uitkijken, kan je vermoeden wat de volgende move gaat zijn. Maar omdat ze zo ontzettend goed zijn in het manipuleren van Moses geloof je je ogen bijna niet. Wat is waar en waar ligt de illusie?

De voorstelling eindigt op een kalmere noot waarbij de vraag over illusie en waarheid in de lucht blijft hangen.  Je moet het maar doen om met 1 pop en 1 tafel een hele zaal een uur te entertainen. Britse stand-up comedy en episch poppenspel. Ik heb erg moeten lachen, maar er waren ook scènes die wrongen.The Table vertelt ook het verhaal van Mozes en zijn ontmoeting met God vanuit de verhalen van Genesis tot en met Deuteronomium. Daar wordt zo mee gespeeld dat de ene lachsalvo de andere opvolgt. Terwijl ik me af vraag hoe bekend het publiek nog is met het eigenlijke verhaal, voelt het voor mij alsof er te hard gelachen wordt met wat mij dierbaar is.

Na de voorstelling was er aan de kassa nog een meet and greet met Moses. Voor iedereen die niet genoeg kon krijgen van deze larger-than-life kinderfeestjes ontgroeide pop die de wereld verbaast met zijn kunnen.

Review: Niels Vandereyken

Foto’s: Blind Summit

About The Author

Hoofdredacteur

Leave a Reply

Your email address will not be published.