LB_COV_BIRTHDAY_JAN13_AB.indd

Loopt van 09 oktober 2013 tot en met 5 januari 2014 @ ING Cultuurcentrum, Brussel

Een indringende kijk

Lieve Blancquaert is niet aan haar proefstuk toe. Deze Belgische fotografe reisde de wereld rond en brengt met haar beelden andere werelden zo dichtbij.

Het idee voor Birth Day ontstond toen ze reisde in Afghanistan en getuige was van onder welke omstandigheden kinderen geboren worden.  De expo, het boek en de 9-delige reeks op Een geven een kijk op hoe kinderen verwelkomt worden in de wereld vandaag.

 

De expo toont de mooiste beelden op groot formaat. Een nieuw leven is enorm spannend. De geboortes van mijn eigen kinderen liggen diep gebrand op mijn eigen netvlies. De euforie bij een gezonde zwangerschap, de maanden van voorbereiding en dat dat moment dat zoon of dochter geboren wordt en je het zelf allemaal heel bewust meemaakt. Er is weinig wat de schoonheid daarvan overtreft.

BD-Hammerfest-1520 BD-Groenland-(45-of-89)Bij het begin van de expo projecteert een teller het aantal geboortes wereldwijd sinds middernacht. Lieve Blancquaert’s reis door veertien landen stelt zich de vraag in welke mate de plaats van je wieg bepalend is voor de rest van je leven. Hier en daar zijn er uitspraken van moeders die Lieve ontmoette meegenomen in de expo. Verder zijn het vooral de krachtige beelden die weinig uitleg nodig hebben. De foto’s zijn herkenbaar. Je ziet bijna levensgrote portretten van moeder en baby in Gent, teder en gelukzalig. Je ziet overbevolkte, smerige ziekenhuizen in India waar de katten (dat zijn toch ziektedragers) de restjes van de vroedvrouwen oppeuzelen. Je ziet de pijn van moeders met weeen en de ingebakerde boorlingen die heerlijk liggen te slapen. Maar ook de rituelen die gelovigen uit verschillende godsdiensten hanteren om een nieuw leven te verwelkomen en op te dragen. Je ziet een straatkoppeltje uit Rio en verbaast je over de plekken waar kinderen verwekt worden. Je ziet de grandioze zorg en de onbeholpenheid waarmee kinderen benaderd worden. Leven en dood, glorie en goot nestelen zich rond het ontstaan van 364501 nieuwe verhalen elke dag.

Aan het einde van de expo is er een film te zien met beelden uit de reeks die ook op Een loopt. De aangrijpende ervaring met de foto’s wordt zo nog versterkt als je de verhalen ziet achter de beelden. Negen weken lang komen de foto’s nog dichterbij door de reportages gemaakt in veertien landen. Grappig, ontroerend en vaak heb je zo iets van “dit kan toch niet!” Zo is de verlosafdeling van een ziekenhuis in Tiberias, Israel, zo gebouwd dat men zelfs tijdens raket en gas aanvallen kan blijven doorgaan met operaties. Je ziet jonge Amerikaanse scholieren die op een beurs een heus zwangerschapssimulatievest aankrijgen om te weten wat het is om met een dikke buik rond te wandelen en te bezinnen eer ze beginnen. Ook de confrontatie met een jonge Inuit moeder uit Groenland die tekent voor een abortus is onthutsend in een cultuur waar kinderen zo belangrijk zijn voor het doorgeven van de traditie. Maar ook verhalen van onvruchtbaarheid, wonderen en diepe droefheid.

Het boek met meer dan vierhonderd foto’s vertelt in een aantal straffe verhalen het leven voor en na de geboorte en de gebruiken daar rond. De veertien verhalen geven ook Lieve’s persoonlijke kijk op de ontmoetingen weer. Een hardcover waar je versteld staat van elk nieuw wonder, maar ook meegaat in de pijn, vertwijfeling, chaos, zenuwachtigheid, gevaar, gebrokendheid waarin de wereld haar kinderen verwelkomt.

De expo, film en het boek zijn een indringende kijk op het vieren van een nieuw leven. Een portret dat je niet loslaat.

 

www.birth-day.be
Review: Niels Vandereyken

Foto’s: Lieve Blancquaert

About The Author

Hoofdredacteur

Leave a Reply

Your email address will not be published.