9Overall Score

indexVoor ieder wat wils

We zouden met heel het gezin (mijn vrouw, ik en onze twee kinderen van 7 en 4) een dagje Kortrijk doen en besloten het museum ‘Kortrijk 1302′ te bezoeken. Het museum dat gewijd is aan de Guldensporenslag. Dit bleek een zeer goede beslissing. Voornamelijk omdat het museum alles heeft wat een modern museum moet hebben. De architectuur en de opstelling zijn zeer licht en hedendaags en dienen perfect het doel van de tentoonstelling. Alle ruimten zijn rolstoeltoegankelijk en ook met andere beperkingen is rekening gehouden. Voor mensen met een visuele beperking, zijn er replica’s (van wapens, kledij, e.d.m.) die aangeraakt mogen worden. Dit was natuurlijk ook een geweldige ervaring voor de kinderen. Binnen de kortste keren waren zijn verkleed als ridder en prinses en legden zij hun eigen parcours af waarbij ze de hond van Filips de Goede volgden en door zijn ogen naar heel de geschiedenis van de Guldensporenslag keken. Regelmatig konden ze iets thematisch knutselen en ook dit verhoogde de feestvreugde

Ook qua informatie was het een zeer goed museum. De koptelefoons (ook handig voor mensen met een visuele beperking) gaven boeiende info die per onderwerp nooit langer dan twee minuten duurde. Daarnaast waren er ook nog informatiepanelen, kaarten, verschillende replica’s, tijdslijnen, vitrinekasten en video’s die op een andere manier het verhaal vertelden.

Het laatste deel van de tentoonstelling liet zien hoe de Guldensporenslag is ontvangen en doorheen de eeuwen levend is gebleven en verschillende (politieke) doelen heeft gediend. Een deel perceptiegeschiedenis die de actualiteit van die historische gebeurtenis goed duidt.

Kortom, een zeer geslaagd museum met voor ieder wat wils.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.