cohen2-(c)-pieter-fannes

Tijdens Leuven Jazz van 19-23 maart 2014 @ Bibliotheek Tweebronnen, Leuven

Leuven Jazz had met haar tweede editie enorm veel te bieden. Helaas konden we niet overal bijzijn. Op zaterdagmiddag wandelden we even de bibliotheek binnen die voor de gelegenheid ook deels in het teken van de jazz stond. Met een klein podium voor interviews en jonge artiesten. Een mini-cinema waar je in zwart-wit fragmenten van concerten van o.a. Ella Fitzgerald, Benny Goodman en Louis Armstrong kon bekijken, heerlijk nostalgisch.

Jazz kun je niet alleen beluisteren, dan moet je eigenlijk ook zien. Jazzmuzikanten zijn vaak een portret op zich en de foto’s van Rob Miseur uit de collectie van Pierre Mommens (die je ook in een etalage kan zien aan het begin van de Dietsestraat waar hij jarenlang een platenzaak had) geven je een unieke kijk in lang vervlogen tijden. Met veel nostalgie denkt men aan de jazz die er niet meer is. De jazz is voorbij. Pierre Mommens (92), jazzverzamelaar meent dat ‘de grootste sterren hun serenade hierboven spelen.’ Hij verzamelde jarenlang foto’s van jazzartiesten en liet die tijdens en na concerten signeren. Uit zijn unieke collectie maakte hij een selectie. Dat je dat als jonge jazzliefhebber mag zien is wel erg leuk natuurlijk.

pieter fannes

Ook voor cartoonist Pieter Fannes is jazz een onuitputtelijke inspiratie. Hij reisde heel wat landen af om met potlood en papier te schetsen wat er nu zo al op een podium gebeurt tijdens een jazz concert. Bij enkele van zijn prenten waren we zelf ook. Ik herinner mij nog dat ik hem helemaal vooraan zag zitten met zijn schetsboek. Erg leuk om nu die concerten weer van heel dichtbij mee te maken.

Zelf zien?

Review: Niels Vandereyken
Tekeningen: Pieter Fannes

About The Author

Hoofdredacteur

Leave a Reply

Your email address will not be published.