6Overall Score

sax 200 4Loopt van 08 feb 2014 @ Muziekinstrumentenmuseum, Brussel

Tijdens een wandeling door Brussel viel de gevel van het MIM, het muziekinstrumentenmuseum, al op. Deze art nouveau parel met veel glaswerk aan de straatkant herbergt ook binnenin heel wat schatten. Op een zaterdag in de paasvakantie verzeilde ik met mijn kinderen in het centrum van Brussel en we kochten onze kaartjes.

Met audiogids in de hand duwden we de deuren van de eerste verdieping open en ontdekten een wereld van muziekinstrumenten. Deze collectie uit alle hoeken van de wereld toonde je de allerfraaiste accordeons gemaakt en bespeeld in Vlaamse steden, superlange hoorns uit Tibet, een gekromde buffetpiano, doedelzakken, Middeleeuwse lieren en talloze andere instrumenten die ik nog nooit had gezien. Jammer dat je ze niet kon uitproberen, maar de audiogids gaf wel een idee hoe ze klonken. Je moest maar voor de vitrine plaatsnemen en op je gids verscheen een afbeelding van je instrument en de bijbehorende klank. Zeer fascinerend. Mijn dochter van zes stak heel wat op terwijl de jongens van 4 en 2 van de ene in de andere verbazing vielen.

sax200Naast de vaste collectie (prachtexemplaren, gedateerd en gedetailleerd beschreven) was de vierde verdieping gewijd aan Adolphe Sax. Met de tentoonstelling sax200 waande je in het uitvinderslabo van ondernemer, componist en instrumentenbouwer Adolphe Sax.

sax200 2Natuurlijk bekend geworden om de naar hem genoemde saxofoon, maar ongeweten dat hij heel wat andere blaasinstrumenten ontwikkelde en er ook muziek voor schreef zodat blazers in militaire kappelen, orkesten en opera’s hun rol konden spelen.

Met al dat blinkende koper en vitrines vol pronkstukken nam MIM je mee in het werk en nalatenschap van Adolphe Sax. Van de vindingrijkheid en de verschillende uitgevonden blazers, over octrooien en partituren, de family business en de prominentie van de sax in de jazz.

sax 200 3Kinderen krijgen een ontdekkingsboekje met spelletjes, kleurplaten, opdrachten en de uitdaging om zelf een instrument te ontwerpen, waar je net als de heer Sax een octrooi voor kon aanvragen. Ook hier gaf de audiogids uitleg bij de verschillende stadia van de tentoonstelling.

Zeker de moeite om een paar uur rond te hangen tussen koper en knoppen.

Nog tot 11 januari 2015 te bezichtigen in MIM, Brussel

www.sax200.be

About The Author

Hoofdredacteur

Leave a Reply

Your email address will not be published.